BANTU ANAK JADI PINTAR

 

 ASAL USUL EXAMO

 

Imam al-Ghazali telah mengkaji fungsi otak hampir sembilan ratus tahun dahulu. Beliau telah mengenal pasti lima fungsi utama otak. Menurut kajian beliau, pada otak berlakunya beberapa aktiviti seperti ingatan, visual, perasaan, sintesis dan daya fikir.

Dr. Hussein Nabil Hasyim, pakar bedah dari Universiti Iskandariah menegaskan fungsi otak sebagai fungsi utama badan. Di sinilah tempat akal dengan fungsi tertinggi berfikir, merenung, mengatur dan mengendalikan fungsi kehidupan manusia.

Terdapat hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud "orang yang cerdas otaknya ialah orang yang tunduk dan beramal untuk akhiratnya. Orang yang lemah otaknya ialah orang yang suka mengikut hawa nafsunya kepada perkara-perkara yang tercela".

Dalam agama Buddha, konsep penerapan akal fikir juga turut diamalkan melalui kaedah meditasi (penyucian jiwa). Begitu juga dengan agama-agama lain yang banyak menggunakan konsep akal fikir yang tersendiri.

Menurut 'World Book', kesihatan mental dan fizikal berkait rapat. Kesihatan mental mempunyai peranan penting dalam kedua-dua cara manusia bertingkah laku dan cara mereka merasa. Menurut Sheila Ostrander dan Lynn Schroeder buku 'Super Learning 2000' makanan boleh meningkat kecerdasan, menguatkan ingatan dan menguatkan daya keupayaan pembelajaran.

Oleh itu untuk mendapatkan daya berfikir yang aktif dan kreatif, otak mestilah diberikan bahan makanan yang sesuai. Berdasarkan prinsip-prinsip tersebut dan merujuk kepada nutrisi sel Dr. Wilhelm Helmut Schuessler, telah mendorong Prof. Dr. Azizan Haji Ismail seorang pakar pemakanan kesihatan tempatan untuk merumus nutrisi biokimia yang dikenali dengan nama EXAMO CKM 500

 

Kesan Kegunaan

 

1. Meningkatkan Kecerdasan Akal

          Penyelidikan yang dijalankan oleh Prof. Pyotr Anokhin, menunjukkan bahawa kecerdasan bergantung kepada kesuburan pertumbuhan ramisaraf dendrit neuron. EXAMO-CKM 500 merupakan baja penyubur

 

2.  Memulihkan Tenaga Mental

          Tenaga mental dalam bentuk elektrik. Sumber bekalan elektrik otak daripada kimia. Neurotransmisi melibatkan neurotransmitter yang terdiri daripada ion-ion K, Mg, Na, Ca, Cl dan lain-lain.

  

3.  Mengatasi Masalah Lupa

          Lupa terjadi apabila maklumat yang diperlukan pada waktu itu tidak dapat dikeluarkan    daripada simpanan. Fenomena kesesakan lalulintas maklumat dalam otak perlu ada laluan maklumat baru dan perbanyakan siratan ramisaraf dendrit.

 

4.  Kegunaan lain yang membantu masalah yang melibatkan otak dan saraf;

    -          payah tidur

-          migraine

-          lelah

-          kanak-kanak degil

-          orang pendian, malu takut dan pemarah.

-          Gangguan mimpi gerun

 

     

Apakah Fungsi Examo CKM 500 dan Examo CKM 500 Plus?

Examo-CKM 500 dan CKM 500 Plus merupakan makanan tambahan (food suplement) yang mengandungi nutrien penting untuk menyuburkan otak dengan menggalakkan pertumbuhan ramisaraf aksosomatik dan aksodendritik pada sel neuron otak.

Dirumus dalam juzuk yang sesuai bagi membantu masalah saraf dan mental seperti rasa takut, cemas, runsing dan memberi keyakinan serta membangkitkan semangat.

Mencerdaskan akal, memperbaiki daya tumpuan, mengurangkan rasa letih, serabut fikiran dan kelesuan otak. Sangat sesuai untuk anak-anak yang sedang belajar.

www.anakpintar2u.com/examo 

 

 

     Cara Pengambilan Examo-CKM 500 yang disyorkan

 

     #  Sebaik-baiknya dikemam dalam mulut, di bawah lidah.

 

     Bayi (kurang 1 tahun)                     - 1 biji

     Kanak-kanak (1-6 tahun)                - 2 biji

     Kanak-kanak 7-14 tahun)               - 3 biji

     Dewasa (14 tahun ke atas)            - 4 biji

 

     Minggu pertama                               - 3 kali sehari

     Minggu ke-2 dan ke-3                       - 2 kali sehari

     Minggu ke-4 dan seterusnya              - 1 kali sehari

 

Halaman Utama